Skal du til afsluttende prøver i år? Så skal du måske i træningslejr allerede nu? Hvordan er der lige man analyserer et digt eller en novelle?
Hvornår var det lige St. St. Blicher var født? Og hvad er det lige som kendetegner Det moderne gennembrud i dansk?
Find svar på det og meget mere i bibliotekets gratis netbaser – Klik her!
Månedsarkiv: marts 2020
Alinea – sofaskolen.dk
Fra i mandags d. 16.3. har Alinea åbnet for hele Danmarks nye live-kanal med hjemmeundervisning, Sofaskolen.dk. De kendte værter Josefine Jack Eiby, Anders Schunk og Aslak Gottlieb laver live-undervisning for alle klassetrin i dansk og matematik hver dag. Derudover er der fri adgang til alle Alineas fagportaler, i-bøger, træningsportaler mv. for forældre og elever via uni-login.
Læs mere – Klik her!
Det digitale bibliotek er åbent
Selvom de fysiske biblioteker holder lukket står de alligevel klar med inspiration og hjælp til dig og din familie.
Besøg biblioteket – Klik her!
eReolen – masser af læsestof
Du kan som altid låne e-bøger og netlydbøger på eReolen – Klik her!
Børnenes brevkasse med læseinspiration
En føljeton i børnehøjde. Mød Bo Gorm og Karen Tine, der svarer på spørgsmål fra alle mulige mærkelige mennesker, som har skrevet til deres brevkasse. Sidder I eller jeres børn med nogen spørgsmål, så skriv til bibliotekaren Bo – det kan handle om alt lige fra læseinspiration til brug af digitale tilbud – Klik her!
Spørg Biblioteksvagten
Du kan stadig få fat i biblioteksvagten, som kan hjælpe dig på vej med konkrete forespørgsler til materialer mv. – Klik her!
Mere inspiration
Find engelske e-bøger til unge samt flere ideer til hvad I kan lave i ”Skolestuen” og ”Legestuen” – Klik her!
Ny låner
Er du ikke registreret som låner, kan dette gøres via Esbjerg Kommunes Bibliotekers hjemmeside. Blive registreret – Klik her! (kræver NemID).
Gratis adgang: Gyldendals Leg og Lær (0-6 årige)
https://legoglaer.gyldendal.dk/ er henvendt til de 0-6 årige er åben uden login. Dvs. forældre til målgruppen kan finde materialer, aktiviteter og inspiration til dem og deres børn.
Linket nedenfor er til en kort introvideo – med en pædagogvinkel
https://legoglaer.gyldendal.dk/Info/Kom_godt_i_gang.aspx
Kort om relevante faneblade for forældregruppen:
- Fanebladet Aktiviteter er sammenhængende aktiviteter/forløb – generelt kørende over nogle dage
- Fanebladet Bibliotek indeholder alle de mange indlæste bøger, videoer etc. som indgår i aktivitetsforløbene – kan tilgås direkte her
- Fanebladet Indeks indeholder de mange lege og aktiviteter som indgår i aktivitetsforløbene – her er alt fra sanglege, mad over bål til vilde lege i naturen
- Medarbejdere kan bidrage med udarbejdet fælles læringsmateriale.
Fem trin til god online undervisning
Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) har skrevet et indlæg om Professor Gilly Salmon der er en af verdens førende tænkere inden for digital læring og digitale læringsforløb. Hun har udviklet en femtrins-model, du som underviser kan lade dig inspirere af i arbejdet med at opbygge og understøtte læring på digitale læringsforløb.
Læs hvordan -> klik her!
Du kan læse mere om Gilly Salmons forskning i digitale læringsforløb på www.gillysalmon.com
Skoletube i online undervisning
Skolerne er lukket. Eleverne sidder hjemme – hvad kan vi bruge Skoletube til når vi skal lave online undervisning?
1. Hvordan distribuerer jeg mine forløb til eleverne?
Du laver og deler dine forløb til eleverne via vores læringsplatform Meebook. Her er Skoletube integreret så det super nemt for både lærere og elever at indsætte produktioner fra Skoletube.
Indsæt f.eks.: skærmoptagelser/instruktionsvideoer, videoer, tidslinjer, mindmaps, flipbøger, stop motion film, prezier, tegneserier og meget meget andet.
Indsæt medier i Meebook from Webtjenesten LærIT.dk on Vimeo.
2. Hvordan modtager jeg elevaflevering?
Hvis du ikke ønsker at eleverne skal aflevere direkte i Meebok, så kan du også bare lave en lukket kanal på Skoletube, som eleverne udgiver deres produktioner til.
Sådan laver du en lukket kanal, som eleverne kan uploade direkte til:
afleveringskanal from Webtjenesten LærIT.dk on Vimeo.
3. Hvordan laver jeg en instruktionsvideo til eleverne?
Det kan være en stor hjælp for eleverne, hvis du som lærer laver en instruktionsvideo til dem. Her kan du vise eller gennemgå nogle af de ting, de skal arbejde med.
Til den opgave er en skærmoptager det perfekte værktøj. Sådan et værktøj finder du selvfølgelig på Skoletube. Du kan altså både lave dine skærmoptagelser, gemme dem på skoletube og derefter nemt indsætte dem i dine forløb i Meebook
Windows/mac-bruger – brug Screencast:
screencastomatic2 from Webtjenesten LærIT.dk on Vimeo.
Screencast-O-Matic version 2.
Screencast O´Matic version 2 er en milepæl for online screenrecording. Elegant og intuitivt kan du nu ikke bare optage men også redigere dine optagelse, arbejde med annotationer, animationer, transitions og meget meget mere.
Download Skoletubehæftet
Få en præsentation af alle Skoletubes værktøjer samlet i ét flot hæfte. Direkte til download – Download Skoletubehæftet
Science Learning Lab – Micro:bit/Ultra:bit
Du har nok arbejdet med Ultra:bit, men det har dine ældre søskende eller forældre nok ikke.
Kunne du ikke undervise dem i brugen af micro:bit?
Måske har du ikke en micro:bit hjemme, men på makecode.microbit.org kan man jo få den virtuelle micro:bit til at vise, hvad der sker.
Du kan jo starte med at lave en kode, der viser dit navn i lyspanelet, og bede dem om at ændre koden, så den viser deres navn i stedet.
Måske kan du en kode, der viser møntkast – plat eller krone.
Måske kan du tage den her kode til sten, saks og papir makecode.microbit.org og ændre den, så den vælger mellem forskellige opgaver, der skal løses derhjemme – opvasken, hænge vasketøj op, gå tur med hunden, støvsuge eller. Måske kan du hacke den, så du sørger for at det bliver meget sandsynligt, at du får din bedste/undgår den værste opgave.
Måske kan du komme med ideer til, hvordan en micro:bit kan hjælpe med at gode vaner med vask af hænder, holde afstand eller…
Husk også der er mange gode tips og ideer på dr.dk/skole/ultrabit
Science Learning Lab – Hour of Code
Science Learning Lab anbefaler til hjemmeskolen, at sætte elever fra 2. klasse -10. klasse i gang med at kode på denne side: https://hourofcode.com/dk.
Vælg PRØV DET knappen, så er de i gang. Det kan anbefales at starte med Run Marco, Star Wars eller Dance Party😊
Digitale abonnementer i Esbjerg Kommune
Skønt med de mange gratis digitale ressourcer, der stilles til rådighed for vores skoler lige nu, så husk at det er måden de kommer ud på, der er vigtigst. Det giver ikke bare sig selv. Og de forsvinder igen 🙁
Arbejd for at få de løsninger i brug, som der også er adgang til, når vi kommer til normal tilstand igen.
Se hvad der er adgang til i Esbjerg Kommune – klik her!
EMU.dk
Gode råd til undervisning hjemmefra i forbindelse med COVID-19
På EMUS sider er der samlet inspiration og vejledning til hvordan lærere og skoleledelse i fællesskab kan støtte op og bidrage til elevernes undervisning og læring.
Her kan man også finde svar på ofte stillede spørgsmål om coronavirus på uvm.dk/corona. Børne- og Undervisningsministeriet opdaterer løbende denne side med relevant information.
Besøg siden her -> Klik her (emu.dk)